Belize: Sudca zastavil vydanie zadržaného Karola M. na Slovensko

18.07.2012 Celý región

Belmopan 18. júla (TASR) - Sudca najvyššieho súdu v Belize v utorok zastavil vydanie Karola M. na Slovensko, kde je obžalovaný v kauze dvojnásobnej vraždy. Informovala o tom televízna stanica v Belize News5 na svojej internetovej stránke.

Sudca Oswell Legall vyhovel žiadosti právneho zástupcu slovenského občana, aby ho pred prípadným vyhostením vypočul súd. Advokát Godfrey Smith uviedol: "Požiadali sme súd, aby zastavil konanie vlády Belize prostredníctvom ministerstva pre prisťahovalectvo pred vyhostením alebo iným vydaním mandanta z Belize, kým nedostane možnosť byť vypočutý".

Karola M. zatkli v stredu 11. júla v Belize viac ako rok po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia Karola M. nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho. Zastrelený bol v septembri 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke.

Okrem Karola M. z tejto vraždy obvinili aj ďalších štyroch mužov. Karol M. sa pred políciou niekoľko rokov skrýval. V októbri 2010 ho zadržali v poľskom Krakove a vydali na Slovensko. Chybou súdu sa však dostal na slobodu. "Neutekal som pred spravodlivosťou, ale pred nespravodlivosťou," povedal vlani v máji Karol M., keď opustil bratislavskú väznicu. Skrýval sa aj v Prahe i Španielsku a pravdepodobne aj ďalších krajinách.
 

Vyberte región